Roofspots

zelfbouw financieren

Zelf je huis bouwen, zo doe je dat!

Realiseer met zelfbouw je eigen droomhuis en kies voor moderne en verantwoorde Prefab. Eenvoudiger dan compleet zelfbouw en uiteindelijk sneller wonen in jouw ideale woning. Roofspots geeft toegang tot een rijk aanbod van woonvormen en specialisten die weten hoe jij je droomhuis uiteindelijk het beste financiert en laat plaatsen.

Hoe financier je een tiny house of jouw zelfbouw project met een hypotheek of lening?

voordat je begint

Bepaal kosten en je budget

Houd rekening met de volgende kosten:

Ontwerp
Prijzen van een architect of ontwerper verschillen onderling. Voor een nieuwbouwontwerp kun je als richtlijn 10% van de totale bouwkosten nemen.

Grond
De prijs van een kavel verschilt per gemeente. Is het nog geen bouwgrond? Houd dan rekening met extra kosten om de grond bouwklaar te maken.

Belastingen & leges
Je betaalt 21% belasting over de bouwgrond die je koopt.

Bouwkosten
De bouwkosten worden meestal berekend op basis van het bruto vloeroppervlak (BVO). De prijzen per vierkante meter BVO verschillen per type woning. Onder bouwkosten vallen ook de kosten voor de aannemer.

Meerwerk
Houd altijd rekening met meerwerk en onvoorziene kosten. Wil je toch andere tegels in je badkamer dan je eerder had uitgekozen? Dat kan al meerwerk zijn.

Inrichting & nutsvoorzieningen
Als het huis eenmaal staat, heb je een inrichting nodig. Neem je je oude meubilair mee? Reken dan verhuiskosten. Nutsvoorzieningen, tuinaanleg en een oprit moeten ook betaald worden.

Hypotheek
Om alles te financieren kun je een hypotheek afsluiten. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Vanaf het moment dat de bouw begint, betaal je rente. Heb je geld in een bouwdepot staan? Dan ontvang je hierover vaak rente.

Financieel advies 

Hypotheek of andere Financiering?

Een hypotheekaanvraag voor een huis wat je zelf gaat (laten) bouwen is anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Voor de hypotheekaanvraag moet je een bouwvergunning, aannemingsovereenkomst, afbouwgarantie en taxatierapport hebben. Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of nog te bouwen woning is vaak in de vorm van een bouwdepot. Het bedrag van de lening komt in een depot, waar de bouwkosten uit betaald worden.

Financieel advies nodig? Laat je dan informeren door een aangesloten financieel adviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Als alles rond is, kan de bouw echt beginnen. Houd de voortgang goed in de gaten en kijk bij de oplevering of alles naar wens is. Ook Prefab woningen kunnen gebreken hebben. Meld de gebreken binnen 3 maanden schriftelijk bij de aannemer. Is alles naar wens? Dan is het tijd voor de inrichting en vooral: genieten van je nieuwe thuis!

Finance your home
en_USEnglish